Здраве

С кои подправки трябва да се внимава

Руският гастроентеролог и ендокринолог д-р Диляра Лебедева споделя кои са най-вредни подправки, които могат да увредят храносмилателните органи и бъбреците. Списъкът включва розмарин, червен пипер и карамфил.

Розмарин – тази ароматна подправка е вредна за бъбреците. Освен това, тя, подобно на много подправки, е противопоказана за бременни жени поради диуретичния си ефект, както и заради способността си да засилва маточните контракции. Розмаринът е вреден е и за тези, които страдат от високо кръвно налягане и стомашни язви.

Червен пипер – консумацията му е забранена е при заболявания на стомашно-чревния тракт. Също така не се препоръчва нейната консумация при хипертония, тъй като има свойството да повишава кръвното налягане. Друг недостатък: пиперът ускорява производството на хормона на глада грелин, което в крайна сметка може да доведе до преяждане и наднормено тегло.

Карамфил – той е забранен за хора с болен стомах, особено с язва, тъй като засилва проявите на тези заболявания. В допълнение, използването на големи количества карамфил в храната причинява сънливост и апатия.