Новини

С рекорден бюджет ще разполага Хасково

Рекордна финансова рамка за новата годината са изготвили от община Хасково. За първи път в областния град кметството ще разполага с над 104 млн лв. Предложеният бюджет трябва да бъде одобрен от местните законотворци. Снощи в областния град се проведе и обществено обсъждане по този въпрос.

По време на представянето на проекта за бюджет 2021 гражданите поискаха повече паркоместа. Комисия е обследвала града, като се планира определени тротоари да бъдат превърнати в паркоместа. Сред притесненията на хората са, че има и много падащи мазилки от сградите. По време на дебатите кметът Станислав Дечев обеща, че новият закрит басейн, който ще бъде изграден, ще бъде достъпен и за хората с увреждания. От общината са заложили да има подмяна на осветлението, т.е да се направи подмяна с LED осветление, което спестява разходи.

Освен това на общественото обсъждане в зала „Дружба“ кметът още веднъж подчерта, че ще бъде изграден кучешки приют. Както вече съобщихме, общинските съветници дадоха зелена светлина за него, а той ще бъде изграден на бившето летище „Узунджово“. Според Дечев за справяне с този проблем обаче трябва да помогне и държавата.

Според бюджета инвестиционната програма на общината за 2021 г., ще е в размер на 15.5 млн. лв. Очаква се да бъде подменена част от водопроводната мрежа в града, ремонт на детски градини, саниране. Тази година ще започне изграждането и на парка зад ДНА. Близо 4 млн лв ще бъдат инвестирани там. Ще бъдат изградени паркоместа, фитнес площадки, детски люлки.

Заложени са близо 28 млн лв да бъдат местните приходи. Тази година приключва изплащането на общинския дълг към банка, който бе теглен преди години. С около половин милион лева ще бъде ремонтиран стадион „Младост“.

В края на миналата година кметът Дечев съобщи, че през 2021 г по селата ще бъде монтирано видеонаблюдение, което ще помогне за разкриване на престъпления. Около 30 000 лв ще бъдат инвестирани в това начинание, а общо за селата са предвидени около 4.7 млн лв.

Предстои предложената финансова рамка да бъде гласувана в общинския съвет на сесия.