Технологии

Учени гледаха как черна дупка „отхапва“ на части звезда

Черните дупки обикновено поглъщат звезди, които имат лошия късмет да са близо до тях, унищожавайки ги с огромната си гравитационна сила. Учени са наблюдавали за пръв път как свръхмасивна черна дупка в центъра на сравнително близка до нашата галактика „отхапва“ части от звезда, сходна по размер и състав на Слънцето, съобщи Ройтерс. Гравитацията на черните дупки е така мощна, че дори светлината не може да й убегне.

Тази черна дупка е поглъщала материал, равняващ се на три пъти масата на Земята, всеки път, когато звездата се е доближавала до нея при движението си в овална орбита.

Звездата е разположена на около 520 светлинни години от Слънчевата система. Поглъщащата я черна дупка е относително малка, смята се, че масата ѝ е няколкостотин хиляди пъти по-голяма от тази на Слънцето. Свръхмасивната черна дупка Sagittarius A* в центъра на нашата галактика е с маса около четири милиона пъти повече от тази на Слънцето.

Звездата е наблюдавана да преминава около черната дупка на всеки 20-30 дни. Учените са използвали данни основно от обсерваторията на НАСА Neil Gehrels Swift Observatory. В единия край на орбитата си звездата преминава много близо до черната дупка и всеки път материя от нея бива поглъщана от черната дупка. Звездната материя, която попада в черната дупка, се загрява до около два милиона градуса по Целзий и отделя огромно количество електромагнитни лъчи, които са регистрирани от обсерваторията.

„Най-вероятно е орбитата на звездата постепенно да се разруши и тя да се доближи още повече до черната дупка, докато не стигне достатъчно близо, за да бъде напълно разрушена“, каза астрофизикът Роб Ейлс-Ферис от университета на Лестър, в Англия. Той е един от авторите на изследването, публикувано в сп. „Нейчър астрономи“. Този процес вероятно ще отнеме години, дори десетилетия или столетия, каза той./Дарик нюз/