България

Финансират проекти за развитие на туризма в граничните райони на България

С над 8,5 млн. евро ще бъдат финансирани проекти за развитие на туризма в граничните райони на България и Сърбия, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

158 организации от България и Сърбия участват в 43 проектни идеи, подадени по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ България – Сърбия (2021 – 2027 година).
Програмният регион включва областите Видин, Монтана, Враца, София-област, Перник и Кюстендил от наша страна, както и областите Бор, Зайчар, Топлица, Нишава, Пирот, Ябланица и Пчиня в Сърбия.
Голяма част от концепциите са за разнообразни дейности, свързани с развитието на туризма. Сред тях – реставрация, опазване и експониране на обекти на културното наследство, инвестиции в инфраструктура, обучение на персонала на туристическите атракции.
Очаква се разнообразието и разширяването на обхвата на проектните усилия да засили връзките между различните области и общностите от двете страни на границата, а и да допринесе за икономическото развитие на района./БНР/