НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Хасковлии заменят агнешкото месо с пилешко за трапезата на Великден

Няколко дни преди Великден пазаруването в Хасково е в разгара си. А репортерската ни проверка показа, че хасковлии са приготвили близо по 150 лв., за празничната трапеза.

Агнешкото месо е поскъпнало с 2-3 лева в сравнение с миналата година. Сега по магазините, то може да се намери за 20 лева за килограм, въпреки че има и месарници, където стига 25-26 лв. Там обаче дават гаранция, че месото е българско.

Днес пенсионерите с най-ниски доходи получават добавка от 70 лева. Красимира Манахилова е от онези, които няма да получи допълнителни пари към пенсията си. Това обаче не я притеснява. „Няма значение. Пак ще си купим нещо. Ще има дроб сарма и курабиите ще си ги направя сама“, обяснява тя.

Спас Атанасов пък казва, че понеже агнешкото е скъпо на масата семейството му ще сложи пилешко.

Яйцата са поскъпнали двойно. Хората държат да си купят български, въпреки че цената им е 50 ст., за едно яйце. Хората не искат продукти от Украйна, защото: „Няма никакъв контрол. Човек не знае какво внасят“.

Поскъпването при козунака и курабиите е по-малко. Прясно изпечените обикновени козунаци в момента струват по 4.50 лв., ако обаче клиентът е по-претенциозен, то трябва да се бръкне с по 6-8 лв.

Великденската трапеза не може без зелена салата, а тя излиза около 20 лв. Така като се дръпне чертата излиза, че празничната кошница в Хасково струва 150 лв.

„Трябва да подготвим масата. Това е един много хубав празник и си заслужава да не сме толкова прецизни затова колко пари ще похарчим“, казва Иван Ангелов.