НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Хасково не иска маски

Хасковлии не искат маски и определят новата заповед на здравния министър като глупава, излишна и абсурдна. Това показа анкета, която направихме в областния център. Днес възрастните хора бяха тези, които масово използваха предпазни средства.

Отделно от нея наблюденията ни показаха, че хората не носят маска на улицата или са я поставили като лигавник.

Запитаните от нас 7 души обясниха, че се страхуват от глоби и затова имат маска. На въпроса обаче дали имат опасения от заразата, 80% от тях бяха категорични, че ръстът на заболелите не е такъв какъвто се съобщава. Останалите 20 % са смятат, че нещата са такива и са склонни да приемат мерките.

По-голяма част от анкетираните са убедени, че медиите са тези, които напрягат ситуацията, както и че изкуствено се завишава бройката.

Друга част от хората са убедени, че здравният министър Костадин Ангелов се е усетил, че ще има напрежение и затова в последния момент си е променил заповедта.

Във вторник той заяви, че маската ще бъде задължителна и на улицата от днес. Това обаче не се случи. В Хасково и страната снощи на протестите горяха маски в знак на несъгласие.

Освен това в социалните мрежи се завъртяха клипове и снимки, как в Ямбол под строй се водят роми към лабораториите да бъдат тествани.

„Носенето на маски на открито трябва да бъде обнародвано в Държавен вестник, за да има силата на задължителен акт“, каза пред БНР адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право.