БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Честито Рождество Христово

Коледа е! С идването на Христос на земята започва една нова ера в историята на човечеството. В нощта на Рождество почитта си към младенеца показали и трима източни мъдреци, които били привлечени от една изгряла на небето звезда, която светела по-силно и по-ярко от всички други.

Христос се ражда в пещера в град Витлеем. В момента на Рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна.

Рождество Христово е един от 20-те големи църковни празници в България. Празникът се свързва с размяна на подаръци в семейството, както и с подаръци от Дядо Коледа и други митични персонажи.

През ХХ век българите прибавят към коледната обредност още един елемент, привнесен от Западна Европа – сияещата елха. Христос идва на земята, за да освети хората и тяхното царство. С идването си той донася частица от светостта на небесния мир – красивото, отрупано с плод Райско дърво. Затова елхата се отрупва с фигурки на ангелчета, Дядо Коледа, гирлянди, топчици, свещички, символизиращи Христовата същност (светлината, знанието, чистотата, истината).

Народната традиция е свързана с обичая коледуване. Основни участници са момци в предженитбена възраст. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят „шарени тояги“. Времето за коледуване е строго определено от традицията – от полунощ до изгрев-слънце на Коледа.

На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо. На трапезата се слага пита, пача, печен дроб, пастърма със зеле, свинско с праз, печена кокошка.