НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

10 гранични полицаи на съд в Хасково, прокуратурата сгафи

Състав на Окръжния съд в Хасково прекрати наказателното производство и върна на прокуратурата дело срещу организирана престъпна група за трафик на хора днес. По него подсъдими са общо 13 души, а 10 от тях са гранични полицаи.

Двама са привлечени към наказателна отговорност за това, че от месец август 2015 г. до шести ноември 2018 г.  са ръководили престъпно сдружение на повече от три лица, съставено с цел да върши съгласувано в страната и чужбина престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години. Групата е създадена с цел да получава облаги от противозаконно превеждане на лица или групи от хора през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта за това и в нея участват длъжностни лица – полицейски органи.

Съдът смята, че са налице основания за прекратяване на съдебното производство и връщане на делото на прокурор за отстраняване на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при изготвяне на обвинителния акт, довели до ограничаване правата на обвиняемите. В обвинителния акт не е изложено достатъчно подробно описание на действията, чрез които всеки един от подсъдимите е извършил престъплението, в което е обвинен, както и начинът на извършване.

Автор на обвинителния акт е прокурор от вече закритата спецпрокуратура. След закриването ѝе било разпределено на Окръжна прокуратура – Хасково, уточниха от съда.