БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Показаха скандален запис на Д. Танева. Тя твърди, че думите са извадени от контекста

„Аз Ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат: значи не трябва да получавате тази помощ“. Това са думи на зземеелския министър Десислава Танева във видео от конференция в края на март.

„Истината е точно обратното на това, което излезе. Това е политически ход“, каза тя по повод видеото. И допълни, че репликата ѝ е изведена извън контекста и че на практика няма никаква възможност Брюксел да не е уведомен за проверките и нарушенията. Едва след като Европейската комисия получи тази информация, тя разрешава на фонд „Земеделие“ плащанията по схемата.
Публикацията доведе до искане на оставка от страна на политически опоненти на Танева, но и до подкрепа от браншови организации.

Записът изтече в Биволъ. От медията написаха: Екипът на Биволъ няма яснота кой е автор на записа от КС, но има потвърждение, че подобни разговори са текли“.

На нарочна пресконференция Танева обясни, че повече пари са дадени на коректни земеделци, след като много други техни колеги са хванати в измами и подчерта добрата работа по превенция на измамите.

снимка: Новини 24/7