България

Удължиха епидемията до края на месеца

България ще остане в извънредна епидемична обстановка до края на юли. Срокът се удължава с две седмици, за да бъдат създадени условия за намаляване разпространението на коронавируса, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той заяви, че контролът ще бъде засилен и при необходимост областните кризисни щабове ще въвеждат нови мерки:

„Ще им препоръчаме на базата на един критичен анализ на ситуацията да намалят до минимум масовите мероприятия, защото в последните няколко седмици забелязваме силно разпространение на вируса при провеждането на такива масови мероприятия“.

До няколко дни ще бъде решено дали футболните мачове да се играят без публика. 25 футболисти от клуб „Черно море“ и четирима от „Царско село“ са дали положителни проби за коронавирус, беше обявено на днешния брифинг.

През последното денонощие, при направени около три пъти по-малко тестове от обикновено, са установени 63 нови случая на коронавирус у нас. Починали са петима души, а като оздравели са отчетени 17.

Извършват се изпитания на български медикамент, който е дал добри резултати при лечението на заразени с коронавирус. Медикаментът може да стане факт още до края на този месец и ще носи наименованието „Ивермектин“, обяви междувременно директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов./БНР/