Новини

Шефът на ВиК забрави колко струва кубик вода в Симеоновград

Управителят на ВиК Тодор Марков, заради който хасковлии ще плащат вече по 3.50 лв за кубик вода, днес не можа да си спомни колко струва един кубик вода в Симеоновград. Гафът се случи по време на пресконференция в Областна администрация, на която бе съобщено, че забраната за пиене и готвене на вода в 48 населени места по поречието на р. Марица остава в сила. Забраната бе наложена след инцидента с отровените 28 крави в индустриалната зона на Димитровград на 28 юли.

Така в хода на пресконференцията Тодор Марков бе попитан от журналисти за цената на водата в Симеоновград. Оказа се, че той не можа да си спомни. Наша справка показа, че там хората плащат по 2.60 лв за кубик вода.

Иначе Марков информира, че близо седмица след инцидента с кравите все още има 5 села, които са на сух режим. Обяснението бе обикновеното, че има много аварии и че постепенно се натоварват системите. Пак по негови думи в тези села ВиК, което той управлява не са осигурени водоноски.

Директорът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова съобщи, че се очаква до края на седмицата, ако резултатите от пробите на краен потребител са добри, да бъде свалена забраната. В Хасково пристигна и държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Случката с кравите няма отношение към питейната вода.Трябва да се сложи точка по този въпрос“, каза той.

Вчера са взети 11 проби от 11 зони. Някои от резултатите показват завишени стойности на нитрати, някои са с лоша микробиология, някои не отговарят на допустимите стойности за флуориди и манган.

От РИОСВ – Хасково информираха, че около 4 пъти в годината проверяват торовия завод, като тази година има наложена глоба от 6 000 лв. Имало и проверки по сигнали.