НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

ГДБОП удари иманяри от Хасковско

Хасковски адвокат иззвади двама души, които бяха ударени при акция на ГДБОП преди ден. При операцията, проведена в Свиленград, Харманли, Пловдив и София, са задържани общо петима души, съобщиха от МВР. Днес адвокат Недялко Паталов е извадил от ареста двама от членовете на групата. На тях им е наложена парична гаранция. За останалите от МВР информираха, че прокуратурата им иска постоянното задържане.

В хода на действията по разследването в жилища, тавански помещения и автомобили, ползвани от задържаните, са намерени и иззети над 1500 старинни монети, сред които и златна с висока стойност – Кизикен, стотици предмети с белези на културно-исторически ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Иззети са също 2 металотърсача, единият от които за дълбочинно сканиране, както и 11 300 лв. Сред незаконно държаните предмети личат пръстени, метални плочки с различни изображения и форма, също и артефакти, чийто вид, произход и историческа стойност предстои да установят експертите.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност три лица за участие в организирана престъпна група за незаконно придобиване, държане и предлагане на предмети с белезите на културно-исторически ценности. Обвинения са повдигнати и на двама иманяри (т.нар. копачи), които са предлагали находките си на участници в групата.

От МВР информират още, че разследването на Специализираната прокуратура е присъединено дело на Районната прокуратура в Хасково от 2015 г. срещу едно от задържаните на 16 септември 2020 г. лица. Тогава у него бяха намерени и иззети 751 старинни монети с различна големина и форма, както и 3 орнамента, за които назначената експертиза доказва, че са с културно-историческа стойност.

снимки: МВР