България

Арестуваха купувачи на гласове в Бургас, задържаха и двама полицаи

На територията на Бургаска област са задържани 9 мъже за купуване на гласове. Двама от мъжете са давали незаконно пари срещу лихва. У тях са намерени 11 000 лв, тетрадка със списък с имена за раздавани суми. На длъжниците е обещавано от лихварите, че ще им бъдат опростени дълговете, ако гласуватза определена партия.

В карнобатското село Екзарх Антимово е закопчан 40-годишен мъж за същото престъпление.

А шестима мъже от несебърските села Гюльовца и Оризаре са задържани отново са купуване на гласове, като са образувани три бързи производства. И при тях са иззети списъци на лица от различни населени места в Бургаска област, съдържащи лични данни, копия на интегрална бюлетина с обозначена преференция, копия на лични карти и други документи свързани с изборния процес. Иззети са още преносими компютри /лаптопи/ и мобилни телефони. От дома на единия са иззети 28 000 лв. На друг адрес пък са открити 16 540 евро, 1 320 щатски долара и 8 100 лева.

До момента в страната са подадени 120 сигнала за купуване на гласове. Част от тях са от граждани, други – от ДАНС или МВР. Започнали са осем разследвания.

А междувременно стана ясно, че бивш и настоящ служител на полицията в Бургас са задържани заради нерегламентирано изнасяне на информация по време на акция срещу организираната престъпност.

сн. БНР