БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Приеха актуализацията на бюджета, протест пред НС

В 20.25 ч депутатите приключиха с актуализацията на бюджета. На първо четене новата финансова рамка беше приета. Бюджетът беше приет на първо четене със 133 гласа „за“ и 103 „против“. Предвижда се увеличение на новия дълг с 3 млрд. лева, предвижда се нулева ставка на хляба, намаляване на ДДС за парното и газа. 

Пред парламента има протест в подкрепа на Никола Минчев от „Продължаваме промяната“, който беше отстранен от председателския пост с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. 

Тошко Йорданов опита да излезе от парламента и недоволните го нападнаха, но се намеси полицията. Той бе замерван с предмети, което наложи да се прибере в парламента. Народни представители на ГЕРБ бяха освиркани и според тях са били заливани с вода. Хората скандираха срещу тях – „Мафия“, „Маймуни“, „Боклуци“. А лидерът на Възраждане – Костадин Костадинов бе наречен с нецензурни думи – „Ку.ва“, „Копейкин“, „Педе..т“. Костадинов беше замерен и с чадър. Народните представители от останалата тройна коалиция бяха аплодирани.

На място бе изпратена и Жандармерия.

сн. БНР