Здраве

Бананите са сред най-полезните плодове

Какви са ползите за здравето от бананите?

1. Подпомагат здравето на червата

Бананите имат успокояващ ефект върху червата благодарение на високото си съдържание на пектин – разтворими фибри, които не само помагат за понижаване на холестерола, но и нормализират работата на червата.

Високото съдържание на фибри в бананите спомага за усещането за ситост и изглежда намалява подуването на корема. Съдържащото се в бананите устойчиво нишесте има и пребиотичен ефект, тъй като помага за подхранването на чревните бактерии, които увеличават броя си и произвеждат полезни съединения, наречени късоверижни мастни киселини.

2. Могат да подпомогнат здравето на сърцето

Бананите са пълни с ценни микроелементи, особено калий, който е един от най-важните електролити в организма. Калият помага за регулиране на сърдечната дейност, както и за баланса на течностите, който е ключов фактор за регулиране на кръвното налягане.

Ефективността на богатите на калий храни, като бананите за понижаване на кръвното налягане и предпазване от сърдечни заболявания и инсулти е добре приета и подкрепена със значителни научни доказателства.

3. Могат да помогнат при лечението на киселини в стомаха

Неузрелите банани помагат за неутрализирането на стомашната киселина, а съдържащото се в тях растително съединение – левкоцианидин, изглежда подпомага дебелината на лигавицата на стомаха. Това означава, че бананите, стига да не са добре узрели, могат да бъдат полезна добавка към диетата на хората с киселини.

4. Повишават енергията

Тъй като имат ниско съдържание на вода, бананите обикновено имат повече калории, както и по-високо съдържание на захар в сравнение с други плодове. Те съдържат захар под формата на захароза, фруктоза и глюкоза в комбинация с фибри, което им позволява да доставят незабавен и същевременно продължителен прилив на енергия.

Тъй като са богати на калий, те подпомагат свиването на мускулите по време на тренировка и могат да намалят риска от крампи. В този смисъл бананите са ценно допълнение както преди, така и по време на продължителни интензивни физически упражнения.

5. Могат да поддържат доброто настроение

Бананите съдържат триптофан – аминокиселина, която тялото превръща в добрия за здравето мозъчен химикал серотонин.Той е известен с това, че подпомага релаксацията, подобрява настроението, намалява тревожността и като цяло ви кара да се чувствате по-щастливи.

Въпреки това е много трудно да се повишат нивата на триптофан в кръвта само чрез диета и въпреки че проучвания върху животни показват възможна връзка между консумацията на банани и облекчаването на симптомите на тревожност и депресия, това вероятно е свързано по-скоро със съдържанието на антиоксиданти в бананите, отколкото с триптофана в тях./БГНЕС/