България

Бившето кино „Възраждане“ в София гори

В сградата на бившето кино „Възраждане“, по-късно нощно заведение, на столичния бул. „Христо Ботев“ отново избухна пожар. Сигналът за инцидента е подаден минути след 7:00 часа тази сутрин. Огънят е избухнал в покривната част на сградата. Няма пострадали. Пожарникарите са спасили от огъня съседна сграда, до чийто покрив пламъците също са достигнали.

Гасенето на пожара продължава. Районът е отцепен от екипите на полицията.

Спряно беше движението, в това число на част от градския транспорт, в района на кръстовището на столичните булеварди „Христо Ботев“ и „Тодор Александров“. Към 9.00 часа е възстановено движението само на трамваите. Голямо е задръстването по бул. „Тодор Александров“.

В района се разнася и силно задушлива миризма. На място е изпратена и специална станция, която да замерва чистотата на въздуха.

Директорът на столичната пожарна комисар Веселин Гетов, който е на мястото, обясни:

„Установяваме, че запалването е възникнало от действие на хора, които вероятно са обитавали сградата. Към настоящият момент не сме открили пребиваващи хора, тоест няма застрашени такива“.На място има изпратени превантивно и две линейки, въпреки че пострадали няма. 

Сградата в района на площад „Възраждане“ е паметник на културата и това не е първият пожар в нея.

Стогодишната архитектурна ценност на булевард „Христо Ботев” в София започва съществуването си като театър „Ренесанс”, построен през 1900 година.

През 1940 г. сградата изгаря, за да бъде възстановена. През годините приютява кино „Възраждане”, профсъюзен дом „Георги Димитров”, а в по-нови времена е популярна като поп-фолк дискотека „Син сити”.

След 1 януари 2016 година нощното заведение затваря врати и от тогава не работи, а сградата се руши.

В края на 2015 година хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев сподели намерението си на мястото на „Син сити” да построи нов петзвезден хотел.

Министърът на културата Велислав Минеков смята, че пожарът в бившето кино „Възраждане“ е класическа престъпна схема.

„Явно мафията набира сили. Предполагат, че служебното правителство скоро ще приключи. Това е явление, което е многократно. Сега говорихме и с началника на пожарната, това се случва редовно. Всъщност това е схемата как да унищожим паметник на културата, обикновено това са паметници с определен статут в  министерството.

Подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите и се обявява сградата за негодна и строите вашият билдинг и неговите 28 етажа. Това е.

Това беше на „Скобелев“, това беше на „Патриарх Евтимий“, това се случва и тук, това се случи и в Пловдив със складовете. Винаги има един клошар.

Само че, нали няма да се заблуждаваме, че не става дума за клошар. Това е класическа вид престъпност и трябва незабавно промяна в закона – при такъв инцидент да се отнема от собствениците, защото собственикът е длъжен да поддържа и да охранява тази си собственост. Той не е погледнал какво се случва, три пъти гори това „Възраждане“, три пъти“, коментира служебният министър на културата./БНР/

сн. БНР