България

БЛС напуска преговорите и иска оставки в Здравната каса

Българският лекарски съюз няма да подпише гласуваното от Надзорния съвет на Здравната каса увеличение на цените на клиничните пътеки с 8 процента и излиза от преговорите. На извънреден брифинг от ръководството на съсловната организация поискаха оставките на управителя на касата проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет д-р Александър Златанов. От Здравната каса отговориха, че така одобреното решение е съобразено с възможностите на бюджета.

Преди няколко седмици от Лекарския съюз заявиха, че ще настояват за допълнително увеличение на цените на клиничните пътеки с 18%, считано от 1-ви септември. На заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса вчера е взето решение увеличението да бъде с 8%. За диагностични дейности е заложен по-голям ръст – 18%. Председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров отказва да подпише такъв анекс към Рамковия договор:

„Не ги интересува какво се случва в болниците, какво се случва в медицинските центрове, не ги интересува изобщо какво се случва в българската система на здравеопазването. Просто както се казва: „ядеш сега или гориш““.

От Лекарския съюз настояват за оставките на управителя на Здравната каса проф.Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет д-р Александър Златанов заради опит за прикриване на средства за здраве, саботиране на преговорите, нежелание за решаване на проблеми в сектора. Д-р Александър Златанов отхвърли тези аргументи и посочи, че оставката му може да се иска за недобро ръководене на Надзорния орган, каквото обаче няма и допълни: „Аз я давам, стига да намерим начин с моята оставка да се увиличи бюджета на Касата с една сума и тя да отиде за здравноосигурените, веднага“.

В своя позиция от Здравната каса заявиха, че промяната в цените на клиничните пътеки не е еднолично решение и трябва да бъде одобрено от Управителния съвет на Лекарския съюз, както и че преди няколко месеца тези цени са били вдигнати с 25%, а от Лекарския съюз предупредиха, че сред медиците назрява протестна готовност и топката е в ръцете на правителството и парламента./БНР/