България

Борисов обсъди с Путин реализирането на „Балкански поток“

Премиерът Бойко Борисов разговаря днес с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди старта на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул.

Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“, съобщиха от правителствената пресслужба. Пред Путин той е изтъкнал свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската. Борисов посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Премиерът благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“ и изтъкна, че Турция е наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства.

В разговора си с Вучич премиерът обсъди развитието на транспортната и енергийната инфраструктура. Президентът на Сърбия пък потвърди, че сънародниците му ще наричат проекта „Балкански поток“. 

„Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50-години диверсификация и възможност всичко да пътува“, отбеляза българският министър-председател.

Премиерът Бойко Борисов посочи още, че АМ „Европа“ се строи за Сърбия: 

„Единият лот до лятото ще е готов, по другия текат процедурите“.

По-рано днес правителството реши, че „Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от капитала на проектната компания „Газтрейд“, която изгражда терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Решението е мотивирано от намерението за цялостната концепция на газов хъб „Балкан“ и създаването на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар, пише в съобщението на правителствената пресслужба.

Източник: БНР Снимка: Министерски съвет