КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Бъдни вечер е! Празникът на семейството

Бъдни вечер е! Това е последният ден от Рождественския пост и затова ястията на трапезата да са постни. Вечер всички членове на семейството сядат на масата. На нея трябва да има нечетен брой ястия, но може и да са 12.

На трапезата се слага варено жито, варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино, тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.

сн. Интернет

Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори бъдник. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.

На 24 декември имен ден празнуват Евгени, Евгения, Женя, Жечка, Благородна, Бисер, Бистра, Божин, Божан, Божана.