НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Хасковски туроператор: Българите отново тръгнаха на пазар и ескурзия в Турция

Има увеличаване на интереса към екскурзиите и индивидуалните пътувания за пазаруване до Одрин, макар мащабите да не могат да се сравнят с това, което беше преди пандемията. Това е разказал за БТА Йордан Петров от хасковска туристическа фирма.

Обезценената турска лира е кара много българи да ходят на пазар в турския град. На фона на инфлацията у нас така съседската потребителска кошница е значително по-достъпна и изгодна. Туроператорът посочва десетки примери, в които разликата на стоките у нас и там е повече от очебийна.

В момента на сергиите в Одрин килограм домати струва 5 лири или наши 80 стотинки. Толкова са и краставиците. Килограм банани се харчи за 10 лири или 1,60 лева. Ядки – бадем или шам-фъстък се търгуват по равностойността на 16-17 български лева за килограм, докато у нас цената им не е по-ниска от 27-28 лева за същото количество.

Съществена разлика има и в цената на горивата. Литър бензин и дизел по турските бензиностанции е на цена в турска валута, съответстваща на 1,40 – 1,50 лева.

Петров съобщава пред БТА още, че през почивните дни през турските магазини и пазари преминават около 10 000 българи.

Отпадането и облекчаването на редица ограничения за пътуване заради пандемията също са накарали българите да пътуват до южната ни съседка. Там са задължителни сертификатите на вход и изход от България и Турция, а в големите търговски обекти искат и регистрация на сайта www.register.health.gov.tr откъдето се получава уникален код.

Ако посетител в помещение на закрито посмее да си свали маската, е под угрозата да бъде глобен с 3000 лири. А междувременно турски лекари от Одрин искат да се наложат ограничения за българите, тъй като смятат, че те пренасят заразата.