Спорт

Българки на четвъртфинал за Купа „Странджа“

Боксьорките Златислава Чуканова и Венелина Поптолева се класираха за четвъртфиналите в категори до 50 килограма на Купа „Странджа“. Същото направиха след тях и Станимира Петрова и Светлана Каменова.

Чуканова ни отказа представителката на Гърция Атина Аврамиду след само един рунд в първия си мач в зала „София“.

Злати доминира тотално над съперничката си и продължава към четвъртфиналите. На 8 февруари тя ще се изправи срещу Айлин Гонсалес (Гватемала).

Венелина Поптолева осигури втори четвъртфинал за България в категорията. Родната представителка изигра силен мач и взе победа с 4:1 гласа над Наталия Кучевска (Полша).
Венелина започна уверено срещата и бе убедителна в първия рунд. Тя продължи да показва стабилна игра и във втората част, което й осигури аванс в съдийските карти, за да може спокойно и хладнокръвно да затвори мача.
Така Поптолева на 8 февруари ще боксира със Сабина Бобокулова (Узбекистан) за полуфинал и минимум бронзово отличие.

Последните две носителки на трофея купа „Странджа“ – Светлана Каменова и Станимира Петрова, също направиха успешен старт в 75-ото издание на турнира.

В категория до 54 килограма бившата световна шампионка Петрова се наложи над украинката Свитлана Уманска с 5:0 гласа и си осигури класиране на четвъртфиналите. Шампионката от последното издание на Европейските игри майсторство срещу съперничката си, която често прибягваше до нечисти прийоми. Българката обаче не се притесни и с много умна и прецизна игра взе успеха.

За място на полуфиналите и минимум бронзов медал Петрова ще срещне Енхжаргал Мунгунцецег от Монголия. Двубоят ще се проведе на 8 февруари.

При 57-килограмовите Светлана Каменова не срещна затруднения и победи също с 5:0 Номин-Ердене Тугсяргал от Монголия.

Каменова бе убедителна в първите два рунда и съдиите ги отсъдиха в нейна полза без колебания. В третия рунд българката спести сили и това даде основание на един от петимата съдии край ринга да отсъди в полза на Тугсяргал.

На четвъртфиналите, които отново са на 8 февруари (четвъртък), бронзовата медалистка от последното световно първенство ще играе с Анджела Бранкович от Сърбия.

И Аслъхан Мехмедова започна успешно участието си в турнира. При 60-килограмовите тя се справи с 4:1 съдийски гласа със съпротивата на алжирката Хаджила Хелиф.

Загуба от нашите претърпя единствено дебютантката Джоана Нуамеруе (66 кг) срещу представителката на Румъния Кринута Себе – 0:5 гласа./БНР/

сн. БФБокс