Спорт

П. Стойчев: Това беше най-трудното ми плуване

Пореден голям успех записа легендата в маратонското плуване Петър Стойчев, който спечели състезанието от календара на Световната федерация по ледено плуване във водите на Северния ледовит океан. В района на остров Свалбард (Норвегия) българинът взе златния медал.

Много тежки бяха условия за Стойчев по време на цялото плуване, като температурата на въздуха беше минус 15 градуса, а на водата под нула. Заради безопасността на състезателите организаторите решиха надпреварата да се проведе в акваторията на местното пристанище и разделиха дължината на трасето на 5 обиколки по 200 метра. 

Българинът спря хронометрите на 14:25 минути, което само по себе си е рекорд за толкова продължително време в ледени води. 

Веднага след финала Петър Стойчев развя българския трибагреник под бурните аплодисменти на съперниците си и представителите на световната федерация.

„Това беше най-трудното ми плуване в такива условия. Толкова беше студено, че след края на състезанието бях близо четири часа без чувствителност на пръстите и едва говорех. Организацията от страна на Световната федерация по ледено плуване беше перфектна и това помогна много, както на мен, така и на останалите конкуренти. Бяха се погрижили за всичко и не се допуснаха случайности. Трябваше да плуваме първоначално в права линия 1000 метра, но заради размножителния период на много животни под водата се промениха плановете и решението се взе заради безопасността на всички ни. На брега бяха подготвени специални отоплени палатки за възстановяване и медицински екипи. Радвам се много, че и тук, на остров Свалбард, записах победа и съм първия в света с две титли от Южния и Северния полюс по ледено плуване. Бях се подготвил с българското знаме и нямах търпение да го развея пред всички на това отдалечено място за човека. Щастлив съм, че успях в тези тежки условия ,но нито за миг не съм си и представял, че няма да се справя. Напротив, влязох в ледените води пределно мотивиран и не мислех за студа. Знаех, че после ще бъде също толкова трудно да се възстановя, но аз съм българин и не се предавам. Като се завърна у нас ще разкажа още подробности, защото има много интересни неща , които видях и преживях през тези дни на Северния полюс“, каза Петър Стойчев. 

По време на награждаването шефът на Световната федерация по ледено плуване Рам Баркай (РЮА) поздрави българина пред всички присъстващи състезатели и гости.

„Възхищавам се на Петър Стойчев и неговата воля за победа. Той притежава несломим дух и е истинско удоволствие да го виждам как плува в ледените води. Още на Антарктида се убедих в неговите безспорни качества като състезател, а и като човек, защото е много добър характер. Гордост е за мен и екипа от федерацията е да имаме в редиците си такъв голям шампион като Стойчев. Целта ни като ръководство на Световната федерация по ледено плуване е да разширим географията на състезанията и през следващата година да достигнем до нови точки на планетата“, каза Рам Баркай. 

Петър Стойчев се завръща в България на 10 май, като дотогава ще вземе участие в работни срещи на международната федерация, които ще бъдат на територията на Норвегия./БНР/