НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Великден е! Христос воскресе

Великден е. И десетки християни бяха на Пасхалното богослужение в православните църкви. В Хасково в „Св. Георги“ в полунощ да отнесат по домовете си Благодатен огън бяха дошли около 30 души. Миряни имаше и в останалите православни храмове.

Точно в 00 часа православниите хритияни по целия свят се поздравиха с „Христос воскресе!. Камбанен звън възвести възкресението.

Благодатният огън слезе на Велика събота в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим – в мраморния параклис на Божи гроб над пещерата, където е бил погребан Иисус Христос. Телевизионни кадри показаха свещеници от гръцката, арменската и коптската църква, облечени в черни раса и със сини предпазни маски на лицата пред запечатаната дървена врата на гробницата.

Тази година българска църковна делегация не участва в тържествата. У нас бе раздаден огънят от миналата година, който се съхранява в Българската патриаршия.

Вярващите в Христа и изповядващите Неговото свято име, най-малко от всички следва да се поддаваме на отчаяние и на пораженчество, защото нашата вяра е вяра в Живия Бог, каза българският патриарх Неофит.

Във всички православни храмове в страната бе отслужено богослужение за Възкресение Христово.

Днес 38 570 българи празнуват своя имен ден на Великден през тази година.  Имен ден имат Велико, Велко, Велка, Величка, Величко, Велика, Велик, Велин, Велислав, Велислава, Вили, Вельо.