БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Войната в Украйна започна, евакуират българи

Минути след 5 часа московско време (4 часа българско) президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на специализирана военна операция в Донбас, Източна Украйна. От Външно министерство обявиха, че има съставен план за евакуация на българи от Украйна. Над 4 000 души са заявили желание да напуснат размирната точка.

В МВнР заседава щаб. На заявилите да напуснат Украйна им е казано да си останат вкъщи. Евакуацията няма да се осъществи със самолети, ще се използват партньори. Евакуация от Одеса е възможна само през граничните пунктове.

В Киев вече се чуват експлозии. CNN съобщи, че колона от военни превозни средства влиза в Украйна през граничен пункт с Беларус. По думите на Путин „целта на операцията е да защити хората, които в продължение на 8 години са подлагани издевателство и геноцид от страна на киевския режим“.

Външният ни министър трябваше да бъде днес в Украйна с колегите си от балтийските държави – Литва, Латвия и Естония, където да се срещнат с представители на украинските власти и на специалната мисия на ОССЕ в страната. Заради ситуацията обаче срещатата е отменена.

Президентът Румен Радев свика среща на държавните институции тази сутрин.