НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

В Механото в Хасково: Късат цял клас на матурата, учител от комисията напуска след скандала/АУДИО/

В разгара на кампанията по набиране на ученици след 7-ми клас, в гимназията по Механоелектротехника в Хасково избухна скандал. Цял клас се оказа с двойки на втората задължителна матура. Според зрелостниците, учителката им ги е заплашвала през цялата година, че няма да успеят на изпита по „Приложно програмиране“.

Абитуриентите вече са пуснали жалба в РУО Хасково, а началникът Веселина Павлитова обясни, че до края на месеца ще бъде извършена детайлна проверка. /Чуйте/

Потърсихме за коментар и директорът на гимназията Тихомир Калинов, който смята, че лошите резултати се дължат главно на онлайн обучението, както и че тази година критериите били завишени. Според него няма преднамерени действия на колегата му. Пред Taran.news, той обясни, че изпитната комисия е от трима човека, а работите на учениците се запечатвали и имали кодове. „Така, че изпитващите не знаят коя работа на кого е“, каза Калинов.

Мнението му обаче не оборва твърдяното от учениците, тъй като скъсани са всички от паралелката, а не само един или двама./Чуйте/

По непотвърдена информация през годината на този клас е правена проверка от РУО Хасково по линия на присъствието. Нарушения не са открити.

Скандалът се е разчул във всички училища в областния център. Попитахме и педагози, които не са от въпросното училище. Те недоумяват, защо се е получило така и смятат, че колегата им е прекалила. По неофициална информация, един от преподавателите, участвали в изпитната комисия, е подал заявление за напускане след като е станало ясно, че всички 16 ученици от въпросния 12А клас са изпокъсани. За да се дипломират, те трябва да се явят на поправката през август. Тогава обаче вече ще е приключила кандидат-студентската кампания.

След няколко дни седмокласниците и родителите ще трябва да направят избор, в кое училище да продължат образованието си.