БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

ГЕРБ върна празна папка на президента

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна празна папката с първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на президента Румен Радев. Това стана, въпреки че заявяваха, че ще представят структура и имена на министри.

„На този етап, заедно с акад. Денков, лидерите на двете формации, имаме ясно виждане на това, че вторият мандат трябва да бъде национален и да търси подкрепата на това конституционно мнозинство. Имаме съгласие за това двете сили да излъчат на ротационен принцип министър-председател и заместник министър-председател“, каза Габриел при държавния глава.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови да излъчат премиери от двете формации на ротационен принцип. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на двете коалиции.

„ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да има широка подкрепа и да изпълни всички изисквания и общи приоритети, свързани с членството на страната в ЕС, да реализира цялостна съдебна реформа. Правителството ще е с 18 месеца диапазон, като за първите 9 месеца премиер ще съм аз, а Габриел – вицепремиер и министър на външните работи. В следващите 9 месеца премиер ще е Габриел, а аз – вицепремиер“, каза акад. Николай Денков.