КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Германски лекари с отворено писмо срещу ваксините за коронавирус

Германски лекари излязоха с отворено писмо, в което се казва, че  ваксината срещу коронавируса не предпазва от тежки форми на болестта, но затова пък крие рискове. Писмото е разпространено от инициативата „Лекари се изправят“. Подписано е от 380 медици от различна специолност.

В писмото се казва дословно: „В най-добрия случай защитният ефект от ваксината може да преобладава само при възрастни хора и такива с рискови фактори“. Абсолютната и конкретна полза от нея обаче била „маргинална“ за по-голямата част от населението. Авторите твърдят също, че краткото време и малкият брой заболявания досега не дават възможност да се каже категорично дали ваксината предотвратява тежките форми на Ковид-19 и смъртните случаи.

В подкрепа на тезата си авторите на писмото дават данни от едно изследване и твърдят, че вероятността ваксинираните да попаднат в болница с тежка форма на Ковид-19 възлиза на 58%. Те не обясняват откъде са взели въпросния процент. В откритото писмо се твърди също, че сред децата и младежите, които са ваксинирани, „навярно“ има по-чести случаи на възпаление на миокарда.

Политикът от дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“ Тино Крупала изтъква инициативата като аргумент срещу евентуалното въвеждане на задължителна ваксинация и повтаря предупреждението, че децата и младежите не бива да се ваксинират.

На запитване на обществено-правната телевизия АРД един от подписалите откритото писмо заяви, че категорично отхвърля обвинението за използвани в него грешни, непълни и недоказани твърдения. Освен това инициативата не била обединение на „лекари, критично настроени към ваксинациите“. Ставало дума единствено за оценка на ваксинациите на базата на актуалните данни, с цел да се помогне на пациентите да вземат „информирано решение“ дали ваксината е подходяща за конкретния човек.