Коментари

Дами и господа съдии от Хасково, не създавайте опасни процеси

Уважаеми Госпожи и Господа съдии,

По повод документ, който е качен на страницата на ВСС, в който документ е намесено името на Taran.news, сме длъжни да кажем, че остро осъждаме изказването на част от окръжните съдии на Хасково по време на Общото им събрание миналата седмица. Повод за заявлението ни са думи, че „правим внушения и интриги и че не отразяваме честно и обективно събитията“.

/Би трябвало на хасковските съдии да е ноторно известно, че каквото сме казали от Taran.news/ все е вярно и че рано или късно това, което сме написали излиза на бял свят като истина.

В няколко изказвания се твърди, че медията публикува статии винаги няколко дни преди Общо събрание на съдиите в Хасково или преди изслушване на кандидати за председателското място във ВСС. Упрекът към нас е, че се опитваме едва ли не да повлияем на избора. В тази връзка сме длъжни да заявим няколко неща:

  1. Никога това не се е случвало и твърденията не подлежат на факти, обстоятелства и доказателства. Беше добре изказващите се да проверят, че по темата имаме публикуван само един материал, в който сме потърсили мнението на абсолютно всички претенденти. Това беше преди първата процедура във ВСС. За други медии няма как да отговаряме.
  2. Да, вярно е, че на 20.03.2024 г., сме публикували материал за откриване на хранителен магазин и заведение, част от Ритейл парк който е собственост на съпруга на Милена Дечева, която пък е кандидат за шефското място на Окръжен съд Хасково. Вярното изказване на окръжен съдия обаче свършва дотук. Никъде и по никакъв повод не сме говорили за Дечева и не сме проявили отношение, още по-малко пък сме целяли да повлияем на избора. Добре беше хасковските окръжни правораздаватели да проумеят, че обект на материала е поведението не на кандидата, а тяхното, т.е на почти всички останали съдии, присъствали на мероприятието. И нека направим важното уточнение, че съдиите не могат да бъдат защитени или да има реакция от председателя на съда, от СК на ВСС или от по-горна съдебна инстанция или от представител на друга държавна институция, защото това се случи в извън работно време и защото хасковските правораздаватели бяха там в ЛИЧНО качество.
  3. Водени от принципите на журналистиката, от всички европейски и световни стандарти, ще продължаваме да отстояваме всички критерии на професията. Ще продължим да използваме всички възможни жанрове, за да разкриваме обективната истина като си изпълняваме основните задължения и права на журналисти, които информират хората и отразяват обективно обществени, криминални, политически процеси. И то при стриктно спазване на професионалните и етични стандарти в професията. И това важи не само за съдии, а и за прокурори, и за полицаи, и за кметове, и за политици, и за областни управители и т.н

Дами и господа съдии, не създавайте опасни процеси, с които може би искате да прикриете, че сред Вас има напрежение /заявено е и от двамата кандидати/. И защото рискувате да нарушите чл. 10 от ЕКПЧ, който защитава не само правото да се разпространява информация, но също така и правото на обществеността да получава такава.