БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 3. Протестът: Вън коалицията ГЕРБ, ДПС и Иван Гешев

„Коалицията ГЕРБ, ДПС и техният прислужник Иван Гешев да се махат“, обяви проф. Велислав Минеков, който е един от организаторите на протеста тази вечер в София. Хиляди са събрани под прозорците на властта и скандират за оставка на правителството и главният прокурор.

Днес през целия ден политиците от управляващата коалиция, а и главният прокурор правеха изявления на живо и в социалните медии. Според недоволните пред Министерски съвет това е било, за да няма протест. „Всеки ден на площада, за да изринем кочината“, каза друг недоволен, който взе думата. Той допълни: „Вчера Борисов предначерта разделителни линии между българи и турци, между граждани и полицаи. Не трябва да го позволим.“

Проф. Минеков заяви: „Преди ни плашиха с танкове. Сега обаче има само един в музея и той няма гориво. Танковете сте всички вие. Вчера насила докараха хората от страната в София. Не полицаите са виновни за снощните събития, а правителството“, каза още той.

Протестиращите са по софийските улици.

Движението в центъра на София е блокирано. Плътен полицейски кордон има около сградата на Министерския съвет. Протестът протича спокойно и напрежение няма.

Впечатление в третия ден на демонстрациите прави докарано на жълтите павета шкафче, което имитира онова, уловено от снимките с премиера. На бутафорното шкафче са поставени фалшиви банкноти и имитация на кюлчета злато. На него има и банкноти, с гравиран надпис – „Оставка“ и „Гешев е позор“. Има и фалшив пистолет.

Протести срещу правителството и обвинител №1 се проведоха днес и в други градове на страната.