ЗдравеПРЕПОРЪЧАНИ

Детокс диетите отново на мода

Детокс диетите са по-популярни от всякога. Най-вероятно сте чували безброй пъти твърдението, че този вид програми почистват кръвта и премахват вредните токсини от тялото. Звучи обещаващо, но не е съвсем ясно как точно се случва това, кои токсини се премахват и дали действително подобен хранителен режим е ефективен.

Преди да започнете поредната актуална детокс диета е важно да сте добре информирани за ползите и евентуалните вреди от нея. Истината е, че в някои случаи от такива програми не само няма полза за организма ни, но те могат и сериозно да ни навредят. 

Продължителният престой вкъщи може да доведе до допълнително натрупване на токсини и в съчетание с липсата на достатъчно слънчева светлина и пролетната умора да се отрази негативно на имунната ни система. Има ясни сигнали от тялото, които ни показват, че организмът има нужда от пречистване – сред тях са натрупване на абдоминална мастна тъкан около корема, проблеми с намаляване на теглото, често главоболие и запушен нос, плаката по езика, прояви на екзема и акне или сухота на кожата.