НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Завръща ли се хаосът по магистрала „Марица“

Завръщат ли се километричните опашки от ТИР-ове на магистрала „Марица“, които започват от границата с Турция след отпадането на извънредното положение? Отново ли около граничния пункт ще има тонове боклуци, които ще посрещат всички, които влизат от Турция в европейска България?

Хаосът може да се завърне още в четвъртък, когато отпада извънредната ситуация и ако не се вземе спешно решение за временния паркинг за камиони край хасковското село Узунджово. Точно тогава изтича и договорът за паркинга, който в продължение на 48 дни приютяваше тираджиите.

Паркингът на бившето военно летище заработи на 27 март след като на ГКПП Капитан Андреево се образува близо 50 км опашка от ТИР-ове по аутобана в Хасковска област. За да се преодолее кризисната ситуация под полицейски конвой бяха докарани 67 ТИР на паркинга и задръстванията изчезнаха. Бяха извозени тонове боклуци. А границата ни заприлича на европейска държава.

Ако в четвъртък няма решение по въпроса, то за Хасковска област се появява още един проблем – къде шофьорите ще изтърпяват карантиния период. А до момента разрешение на казуса няма.

Шефът на Областното пътно управление Радостин Ламбрев обясни, че е имало вече среща с МВР и Областна администрация. Той е писал писмо до АПИ, за да кажат какво да се прави. Обратен отговор обаче няма. По думите му от полицията са дали становище, че паркингът трябва да продължи да функционира, защото е изиграл важна роля.

Други смятат, че съоръжението е излишно и с него се харчи ресурс, а е нерантабилно. От дни край Узунджово има до десетина ТИР-а. Но ако трафикът се увеличи след отпадане на извънредното положение и разхлбавнето на мерките? Според запознати на ден се изразходва ток за 200 лв. Отделно се правят разходи за охрана, генератори, видеонаблюдение.

По темата разговаряхме и с областния управител на Хасково – д-р Стефка Здравкова. Тя е убедена, че паркингът върши работа и че с него кризата по границата е преодоляна. Тя е написала две писма и иска отговор от МРРБ и от Националния оперативен щаб, как да се процедира от четвъртък. Отговор в областна администрация Хасково обаче до момента няма нито от министерството на Петя Аврамова, нито от началника на щаба ген. В. Мутафчийски. Стефка Здравкова е убедена, че полза от паркинга има и то не само заради опашките и боклуците, а и защото предпоставките за тежки катастрофи драстично са намалени. Губернаторът каза пред Taran.news, че се опитва този път да изпревари събитията.

А те могат да настъпят още в края на тази седмица.

Какво казаха още шефът на Областно пътно управление, Радостин Ламбрев и областният управител, д-р Стефка Здравкова може да чуете в секцията ни Аудио новини