България

Започна надпреварата за титлата „Дърво с корен 2020”

Десет забележителни дървета участват в надпреварата за любимо българско дърво. Победителят ще получи като награда оглед от специалисти и препоръки за подходящи грижи. Това е 11-ото издание на конкурса „Дърво с корен“.

Постъпилите предложения тази година са 22. Сред тях жури е определило финалистите. Кое ги прави различни и толкова ценни обяснява Дима Котева от Фондация „Екообщност“:

„Дървета, които са вековни и които изглеждат много красиво и внушително. Това са и дървета, които по някакъв начин са се превърнали в знакови за природна местност или за населено място, покрай които хората си уговарят срещи“.

Номинираните се състезават в две категории – вековни дървета и дърво с корен на 2020-а.

Онлайн гласуването вече започна на интернет страницата на Фондацията и ще продължи до 20-и януари:

“По време на гласуването през последната седмица броят на подадените гласове бива скрит, като целта на това е да се запази изненадата кой ще бъде победителят. Той ще бъде обявен на тържествена церемония в края на следващия месец“, казва Дима Котева.

Поредният носител на титлата „Дърво с корен“ ще представи страната ни в европейското издание на конкурса догодина.

През 2014-а „Сливенски бряст“ спечели международното отличие: „Гласовете, които той събра тогава – над 77 000, все още не са достигнати като резултат в никой друг европейски конкурс“, казва още Котева./БНР/

Снимка: Фейсбук: Дърво с корен