НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Искат от община Хасково да се откаже от 48 000 лева, за да получи 6 млн. лв за саниране/АУДИО/

Общинските съветници на Хасково ще трябва да вземат много важно решение този месец. Това стана ясно днес от думите на кмета Станислав Дечев.

На пресконференция той съобщи, че общината или трябва да се откаже от иска си към „Българска банка за развитие“ (ББР), по който на две инстанции е спечелила сумата от над 48 000 лева и да вземе от държавата 6 млн.лв или да продължи съдебната сага и да загуби парите.

За какво точно става дума?

Хасковската община е била осъдена да заплати на фирма, която е извършила обследване на 4 блока, които са били включени в програмата за саниране.  По същото дело кметството е предявило обратен иск срещу „Българска банка за развитие“.

За тези 4 блока вече има паи, за да бъдат санирани, но държавата поставя условие. И то е, че общинската администрация трябва да приключи делото и тогава ще получи въпросната сума. Ако ли пък не, то тогава общината ще си вземи тези близо 48 000 лв, но ще загуби 6 млн.лв.

Чуйте как Станислав Дечев коментира ситуацията:

Освен тези кооперации, общината има възможност да санира още шест одобрени жилищни блока, каза Дечев. Ако той еднолично вземе решението, то тоава може да бъде подведен под наказателна отговорност и затова сега предлага на местните парламентаристи да решат как да се процедира.

Въпросните 10 блока, които могат да бъдат санирани са на улиците „Стара планина“, „Акация“, булевард „Илинден“, в кв. „Червена стена“, в жк „Орфей“.

Заседанието на общинските съветници е на 22-ри този месец.