БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

ИТН цапардосаха Христо Иванов и Мая Манолова, имат критика към финансовия министър

Заместник-председателят на „Има такъв народ“ отправи тежки критики към финансовия министър Асен Василев днес от трибуната на Народното събрание. Повод за изявлението е станало вчерашното изказване на Христо Иванов от „Демократична България“, в което се казваше, че част от служебните министри са подходящи да останат и в редовен кабинет.

Тошко Йорданов заяви, че Асен Василев е участвал в кражба на интелектуална собственост и нарушение на закона при управлявани от него фирми. Финансовият министър е откраднал код, няма да е наш министър“, бяха думите на Йорданов.

В залата бе Асен Василев, но той не взе думата.

Според Тошко Йорданов през последните дни нещо се е случило, че от „Демократична България“ действат така. Той допусна, че в новото 46-то Народно събрание се води задкулисна политика. И посъветва Христо Иванов да се интересува повече. Според него е неприемливо, че „Демократична България“ е решила да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет без да е силата, която е спечелила избори. „Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии“, заяви още Йорданов.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ смята, че Мая Манолова и Христо Иванов водят нещата към следващи избори и карат Борисов да се радва. „Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова – явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва, защото водите нещата към следващи избори.“

Ето какво каза Тошко Йорданов за министъра на финансите:

През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни болите. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива средства и настъпва конфликти. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата. Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма, която също в нарушение на предишния договор, новата фирма започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извън съдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост.

сн. архив