Здраве

Какво ще стане с тялото ни, ако спрем хляба

Паста, брашно, хляб – всички те са смятани за вредни продукти. Какво ще се случи, ако спрем хляба или поне го огроничи до минимум.

1. Отслабване

Първото нещо е бързата и значителна загуба на тегло. Тялото ще се отърве от натрупаната вода. Мазнините обаче остават в тялото.

2. Грипно състояние

Факт е, че въглехидратите са един от основните източници на енергия за нас. Когато внезапно спрем да ги доставяме, тялото ни започва да изразходва натрупаните предварително гликогенни резерви.

3. Промени в настроението

Ограниченото количество хляб води до ограничаване на въглехидратите. Това от своят страна влияее на настроението. С участието на хормони като инсулин, абсорбцията на въглехидратите води до увеличаване на производството на аминокиселина, наречена триптофан. Тя е предшественикът на серотонина, хормона на щастието. Хората, чието ниво е високо, обикновено са по-спокойни, весели и спят по-добре.

4. Проблеми с щитовидната жлеза

Тъй като консумацията на хляб намалява, някои хора започват да се оплакват от влошаване на функцията на щитовидната жлеза.

5. Дефицит на витамин С

Диета с ниско съдържание на въглехидрати и без хляб може да доведе до сериозно последствие под формата на дефицит на витамин С – дори при достатъчен прием на него. Комбинацията от стрес или инфекция с ниски нива на инсулин води до това, че витамин С се окислява и не може да бъде преработен.

6. Загуба на енергия

Не се отказвайте напълно от хляба, защото ще загубите силата и енергията, особено, ако тренирате. Но дори и да не спортувате редовно, ограничаването на въглехидратите пак ще ви накара да се почувствате по-зле. Очевидно е, че намалявайки количеството хляб, тоест ниското съдържание на въглехидрати, може да направи така, че да отслабнете много бързо.

Не стигайте до крайности! Не пренебрегвайте въглехидратите!/zdrave.to/