НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Касираха изборите в Хасково/АУДИО/

Местните избори за общински съветници в Хасково са касирани, научи Taran.news. Това е решението на Административен съд Хасково.

Мнението на председателя на ОИК Хасково ДОбромир Якимов е, че решението трябва да се обжалва пред Върховния съд. Това решение обаче ще бъде взето на заседание в 17 часа, съобщи той.

Ето какво каза Добромир Якимов:

След като съобщихме новината от съда разпратиха и прессъобщение. Според него:

Оспореният акт не е в съответствие с материалния закон. В тази връзка, въз основа на съдебно-статистическата експертиза по делото, е установил, че са налице разлики между отчетените в голяма част от секционните избирателни комисии действителни и недействителни гласове и установените такива в предадените чували с изборни книжа на тези СИК. Приел е, че неправилното им отчитане се е отразило на общия брой действителни и недействителни гласове в изборния район, което от своя страна е довело до неправилно изчисляване на общинската избирателна квота и неверен изборен резултат, като се е отразило на разпределението на мандатите между партиите и коалициите, и на имената на част от обявените за избрани общински съветници.

В съдебния акт се посочва, че неправилното отчитане на изборния резултат, в следствие на погрешна преценка на бюлетините като действителни/недействителни, съставлява нарушение на материалния закон, а не грешка в пресмятането или техническа грешка. Поради това и доколкото в случая неправилното отчитане не се дължи и на неправилно определена общинска избирателна квота или предпочитания (преференции), изборът на общинските съветници в община Хасково следва да се обяви за недействителен.