НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Предлагат нови ученически специалности в Димитровград и Харманли

Две абсолютно нови паралелки за ученици след 7-ми клас ще има в Хасковска област. Това са възобновяеми енергийни ицточници и електропромишленост и текстил. Двете нови специалности ще се изучават в професионалните гимназии в Димитровград и Харманли.

Това стана ясно днес по време на обсъждане на план-приема на Хасковска област за учебната 2024 – 2025 г.

Завършващите 7-ми клас тази година в региона са 2048 ученици или с 6 деца повече от миналата година. От Министерството на образованието са определили 79 за областта,  а на местно ниво са пресметнали, че трябва да са 78.

Проучванията на РУО Хасково показват, че остава изключително висок интереса на учениците към чуждите езици. Общо 31 са профилираните паралелки, които трябва да бъдат сформирани на 15-ти септември. От тях 9 са заявените от езиковите училища в Хасково и Димитровград. След това идват паралелките по хранителните технологии и информатиката, обясни Дарина Станчева, която е временно управляваща на РУО Хасково.

От КНСБ призоваха да се отделя повече внимание на езиковите гимназии, защото българската икономика и туризма се нуждаят такива кадри и възпитаниците се озползват сега и веднага.

В Хасковска област общо 47 ще бъдат професионалните паралеки.