Новини

„Китна Тракия“ в Хасково започва в петък

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ Хасково 2023 ще се проведе в три дни: 12, 13 и 14 май 2023г. в парк „Кенана“.

Всеки ден от 18,00 часа на голямата сцена– концерти на любими изпълнители на български народни песни

  • На 12 май 2023 година от 18,00 часа – концерт на квартет „Светоглас“
  • На 13 май 2023 година от 18,00 часа – концерт на Надя Казакова
  • На 14 май 2023 година от 18,00 часа – концерт на Росица Пейчева

Официално откриване на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ – 12,00 часа на 13 май /събота/. Веднага след церемонията ще се извие „Голямото тракийско хоро“ с Народен оркестър при Община Хасково с диригент Димчо Йорданов и солисти Елена Беделева и Росица Делева.

На 14 май /неделя/ от 16,00 до 18,00 часа до китната люлка до голямата сцена в парк Кенана всички малки и пораснали деца, на възраст до 18 години, са поканени да се включат във фотосесията-конкурс „Аз съм българче!“. Условие за участие: всяко дете да бъде облечено с народна носия. Снимките от фотосесията ще бъдат включени във фотоалбум. Той ще бъде публикуван на официалните файсбук страница и инстаграм профил на Община Хасково на 16 май 2023г. Това ще стане след изрично попълнена декларация за съгласие от страна на родителите. Малките модели от снимките, събрали най-много харесвания в социалната мрежа, ще получат награди от кмета на Община Хасково Станислав Дечев на 1 юни- Международен ден на детето. Гласуването ще продължи от 16 май до 30 май 2023г. /включително/.

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще представи Базар на регионална занаятчийска камара Хасково и Етнобазар с традиционни български занаяти, ястия, сувенири, народни носии и други. Всеки ден, от петък до неделя, в парк Кенана – традиционни произведения на изкуството и вкусни ястия по рецепти от старата българска кухня.

Конкурсната част на „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе на 13 май  /събота/ на двете сцени в парк „Кенана“. Начало на надпяванията – 9,00 часа. В 57-мото издание на Събора ще участват 55 фолклорни групи и 95 индивидуални изпълнители от 14 общини и 36 населени места от цялата страна. За първи път на сцената на Събора ще се представи и Танцов клуб „Балкан“ от гр. Одрин, Турция, с ръководител Мария Чъкърък и хореограф Мелтем Гюзей. Конкурсът се провежда в пет категории: певчески групи, танцови групи, ансамбли, индивидуални изпълнители и народни обичаи. Община Хасково присъжда медали и дипломите за победителите в отделните категории и грамоти за участие в „Китна Тракия пее и танцува“.  Журито, което ще оценява изпълнителите е в състав: председатели на двете комисии са Даниел Спасов и Милен Иванов – фолклористи и водещи на предаването „Иде нашенската музика“ и членове: Александър Милушев-хореограф, Диляна Пецова- етнограф от РИМ-Хасково, Тодор Кожухаров – народен изпълнител и Маргарита Цветанова – етнограф в РИМ-Хасково.

„Община Хасково кани всички жители и гости на Хасково да се потопят в магията на българския фолклор и да запечатат най-съкровените си емоции в спомен от „Китна Тракия пее и танцува“. В парк Кенана ще бъдат обособени два къта за снимки и люлки, където всеки може да се снима с любимите си хора, за да отнесе у дома си частица от настроението на фолклорната емблема на Хасково“. С тези думи заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева покани всички любители на българските традиции на Събора „Китна Тракия пее и танцува“.