БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Кой и какво каза на консултациите при президента

Всички партии освен ГЕР-СДС направиха консултации за съставяне на правителство при президента днес. Първи влязоха от ИТН. От партията на Слави Трифонов видяха добри шансове за съставяне на кабинет. Те подчертаха, че няма да влизат в коалиции. „Да оставим тезата за предсрочни избори назад. Да не се бърза да се говори за избори“. това каза държавният глава на групата на ИТН.

ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да участват в консултациите.

Трети бяха социалистите. Президентът Румен Радев заяви, че постигането на стабилно парламентарно мнозинство зависи от БСП. „Ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ние имаме политическо решение, ако вие прецените, че трябва да връчите третия мандат на БСП, да опитаме да съставим този път кабинет“, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.

От „Демократична България“ обявиха готовност да допринесат за съставянето на редовно правителство, но няма да направят това на всяка цена. Това заяви председателят на парламентарната група Христо Иванов пред президента Румен Радев. „Фокусът ни сега е върху първия мандат“, допълни още Иванов.

А от ДПС заявиха, че: „Най-важното в това НС е, че има основа за диалог“.

Последни бяха „Изправи се.бг. Ние идваме“. Те влязоха малко след 16 часа. Мая Манолова обясни, че ще подкрепят кабинет, чийто дневен ред е дневен ред на българите. Те поставиха обаче условие – в новия кабинет да няма участие на ГЕРБ и ДПС.

сн. Фейсбук/Румен Радев