Коментари

Крайните квартали на Хасково прецакани с бюджета за 2024-а

реди няколко години родилка бе блокирана от снега и непреходимите тесни сокаци във вилната зона на квартал Куба в Хасково. Линейката не успяваше да стигне до къщата на младото семейство, а съпругът не можеше да изкара колата си от двора. От общината пратиха багер да разчисти снега, но машината не успя да стигне до родилката заради теснината. Продължилата с часове тежка ситуация бе разрешена от съсед, който прочел в медиите за драматичното положение на младото семейство. С високопроходим автомобил човекът успя да откара младата жена до болницата.

Миналото лято в близост до същото място пламна постройка. Пожарната не успя да стигне до пламналата сграда по същата причина – тесните сокаци. Докато огнеборците успеят да се доберат до пожара, пламнаха още две къщи. През това време съседите с маркучи поливаха оградите, за да не пламнат и те. Уточнение – жилищната зона е в регулация, т.е. в строителните граници на града.

Преди около двадесетина години крайградските зони бяха вкарани в регулация с очевидния мотив да се събират повече пари от данъци. Общината пък от своя страна в такъв случай е задължена да осигури съответната инфраструктура. В този обществен договор изправна е само едната страна – гражданите, които си плащат данъците. Общината си прави оглушки. Тази година за пореден път.

В проекта за бюджет за 2024 година са предвидени едва 50 000 лв. за прилагане на улична регулация, с други думи – разширяване на улиците в крайградските зони. Миналата година също бяха толкова. При това бяха усвоени едва половината, останалите отидоха за други нужди. Така голяма част от хората, живеещи в тези райони, а те стават все повече, на практика са застрашени от липса на медицинска помощ при нужда, при пожар или друго бедствие, да не дава Господ.

Това е едната страна на въпроса. Другата е чисто финансова. Според експерти вкараните в регулация райони са на площ около 8000 декара. Средният данък на декар е 100 лева. Така годишно в общинската хазна от данъците на тези райони влизат 800 000 лв., или при средна събираемост 80 процента – 640 000 лв. От тях едва 50 000 се отделят за благоустрояването им. Т.е. по-малко от 10 процента. Инж. Драгомир Колев, бивш директор на Архитектурата в общината, има интересни предложения, които обаче останаха игнорирани от местната власт. Според него след изтичане на десет години от приемането на плана за улична регулация, а те са минали, Законът за устройство на територията позволява тези планове да бъдат променяни. Така проектираните улици с ширина 6 метра могат да се стеснят на 4 метра и улиците да се направят еднопосочни. Това от една страна ще облекчи финансово общината за прилагане на уличната регулация, защото ще трябва да плати двойно по-малко за отчуждаване на части от имоти, а от друга страна вероятно ще намали и съпротивата на собствениците на тези имоти, защото ще се отчуждават двойно по-малки площи.

В разговор с кмета Станислав Дечев по тази тема той каза, че за първи път чува за тази идея. И на първо четене му хареса. Заяви, че ще възложи на Архитектурата проучване по въпроса. Дано само всичко това да не потъне в дебрите на чиновническото нищоправене и любимата им фраза „Това не може да стане“. Въпреки че всичко може да стане, стига да има желание и професионализъм. Тази година вероятно най-сетне ще бъде приет и Общ устройствен план на Хасково, чакан от десетилетия. Липсата му е твърде удобна за властта, защото позволява хаотично застрояване и презастрояване на града, а оттам и съответните рушвети. Липсата му пък е твърде вредна за хората, защото води до застрояване на градинки и паркове, липса на паркоместа, тежък автомобилен трафик и замърсяване.

А Заданието за изработване на Общ устройствен план предвижда забрана за строителство в централната градска част и пренаселените квартали. Иначе казано – развитието на града да става по хоризонталата – с усвояване на крайградските райони. Така нареченото „едномандатно мислене“ обаче спира местната власт да пристъпи към тежките и продължителни процедури по отчуждаване и прилагане на улична регулация в крайните квартали, за да добие Хасково наистина европейски облик. И да предотврати евентуални тежки трагични случаи в тези части на града.

Автор и снимки: Тодор Кръшков