КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Мартин Деспов: Политиката е средство за решаване на проблеми, а не за облагодетелстване на определен кръг от хора

Бюджетът на Хасково расте с бързи темпове, но това не се отразява достатъчно благоприятно на обикновения човек, казва кандидатът за общински съветник от листата НИЕ ИДВАМЕ с № 30 в бюлетината

 Мартин Деспов е роден на 27 май 1974 г. в Хасково . Семеен е и има едно дете. Завършил е „Финанси“ в УНСС и семестриален курс по „Право“ във ВТУ. Инвеститор е и бизнес предприемач с дългогодишен опит в създаването и управлението на компании в сферата на финансите, търговията, недвижимите имоти и възобновяемите енергийни източници.

Г-н Деспов, Вие сте част от екипа на „Спаси Хасково” и като такъв е важно избирателите да знаят от кого или от какво спасявате Хасково?

Ще спасим Хасково от бездушието и безразличието на общинската администрация към проблемите на хората. Моя лична мисия е да убедя съгражданите си да бъдат активни в изборния процес и да дадат гласа си за този, на когото вярват най-много.

Това е единственият начин да се противодейства на купения и корпоративния вот. Обещанията за облаги или упражняването на натиск води до изкривяване на изборния резултат, което е пагубно за политическия и икономически живот.

Когато решихте да се включите в предизборната надпревара, какво каза семейството?

Не очакваха да взема такова решение, защото смятат, че политиката е „кална“ работа. В периода преди изборите е честа практика да се разпространяват неистини и клевети за политическия опонент. Това е емоционално много натоварващо за семействата и приятелите.

Близките ми знаят, че мога да допринеса за подобряването на състоянието на община Хасково с опита, който имам, но си дават сметка, че борбата няма да е никак лесна. Аз лично се опитвам максимално да съм толерантен към хората, с които имаме  политически различия. Все пак това трябва да е битка на идеи и начини за реализацията им, а не война на живот и смърт.

Кои са трите проблема в общината, с чието решаване може да се ангажирате, ако станете общински съветник?

Основните проблеми, които идентифицирам са три. На първо място недостатъчната активност от страна на Общината при търсенето и привличането на инвеститори и средства по европейски програми.

Вторият е свързан с пътната и ВиК инфраструктура. Моята прогноза е, че до няколко години ще имаме огромен проблем с поддържането на водопреносната мрежа и осигуряването на непрекъснато водоподаване в част от кварталите и околните села.

Третият проблем е, че бюджетът на Хасково расте с бързи темпове, но това не се отразява достатъчно благоприятно на обикновения човек. Трябва да се отделят повече средства за крайните квартали и малките населени места, защото в момента те тънат в тъмнина и мизерия.

В аргументите си да се включите в политиката, Вие казвате, че Хасковска област е с едно от най-ниските нива на СРЗ в страната. Как Вашето участие в местната власт ще вдигне заплатите в частния сектор, например?

Общината не може да влияе пряко на заплатите в частния сектор. Става въпрос за отделни правни субекти, които сами определят политиката си спрямо работниците и служителите.

Необходимо е да гарантираме минимална административна тежест – кратки срокове за изготвяне на документация от страна на Общината, както и подкрепа при решаване на инфраструктурни проблеми, за да може бизнесът да се фокусира върху увеличаване на производството, което би рефлектирало положително върху работните заплати.

Друго, което може да се направи местната власт е да подобри партньорството си с бизнеса с цел обучение на кадри.

Какво трябва да направи Общинският съвет, за да привлече нови инвеститори в производството?

Трябва да се обособят и подготвят терени, както и цялата необходима довеждаща инфраструктура. Също така е необходимо Общината да участва в международни изложения, да търси инвеститори през браншови организации в България и чужбина, както и чрез наши посолства в други държави. Много са начините, по които Общината може да е активна.

Кои свои принципи не бихте нарушили, дори това се отрази негативно на отношенията Ви с познати и приятели, ако станете общински съветник?

Не бих отстъпил от нито един от принципите си. Политиката е средство за решаване на проблемите на гражданите, а не за облагодетелстване на определен кръг от хора – било то приятели или познати на властимащите. Аз съм абсолютно сигурен, че тези, които са наистина мои приятели, не биха поискали от мен подобно нещо.

НИЕ ИДВАМЕ именно за това – да спрем нарушаването на принципи в името на личен, партиен или корпоративен интерес и във вреда на жителите на Община Хасково.

Купуването и продаването на гласове е престъпление