Коментари

Машинният вот е опорочен

Днес стана ясно как се фалшифицират резултатите от гласуването с машини на изборите. Това пише във Facebook лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Докладът на ДАНС потвърждава нашите съмнения от повече от година, които сме изразявали, че през машините може да бъде манипулиран вотът. Предложихме да има смесено гласуване – машини и хартия по избор. Тогава всички ни се нахвърлиха, но ето, че съмненията ни са имали основания. Това, което разбрахме, хвърля съмнения върху честността и прозрачността на избора, на което ние държим. Очакваме ЦИК да вземе решение как да се действа, но за нас версии за отлагане на избори, преместване на дати не са приемливи, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Изборите, ако не се намери решение да няма машини, ще бъдат опорочени. Това е нечувано като история досега. Машини не трябва да има в неделя“, каза съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Машините очевидно се компрометираха днес с този доклад, който излезе на ДАНС. Още днес Михаил Стойнов (зам.-министър на електронното управление, бел.ред.) трябва да бъде арестуван. Правителството на Денков трябва незабавно днес да подаде оставка заради пробив в националната сигурност, извършен от негов служител, заяви лидерът на Възраждане Костадин Костадинов.

Ако ДАНС не са сезирали прокуратурата, то това трябва по най-бързия начин да се случи. Това е изключително скандално. Така заради машините всеки ще може да обжалва изборите, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Очаквах предизборни циркове днес, но това надмина абсолютно всичките ми очаквания. То не бяха „Лукойл“, вето, 73 стотинки, левче, изведнъж включиха кодове, машини. Всъщност, ние знаем, че те губят изборите в София. Даже знаем, че ГЕРБ най-вероятно може да са трета политическа сила“, коментира Кирил Петков от „Продължаваме промяната“.

сн. архив