БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

МВнР: Българите в Израел имат няколко възможности за пътуване до България

Необходимо е българските граждани стриктно да се придържат към инструкциите на израелските власти, които се актуализират непрекъснато и отчитат спецификите на отделните региони в страната. Това напомниха от Министерството на външните работи (МВнР) във връзка с актуалната ситуация в Държавата Израел.

От посолството на България в Израел информират, че българските граждани имат няколко възможности за пътуване до България. Една от тях е чрез авиокомпаниите, продължаващи да изпълняват полети от международно летище Бен Гурион – директни и с прекачване. Друга възможност е чрез използване на граничния контролно-пропускателен пункт „Аленби“ с Йордания, докъдето се препоръчва да се пътува без да се преминава през палестинските територии, и редовни директни полети от международно летище Кралица Алиа в Аман. Третата възможност е чрез използване на морска връзка от пристанище Хайфа.

От българското външно министерство обръщат внимание, че горепосочените възможности не се организират и координират от посолството на страната ни. Предвид ситуацията, Консулска служба към българското посолство в Тел Авив преустановява работа по регулярни въпроси, като документи за придобиване на гражданство и нотариални услуги (с изключение на спешни такива). Консулска служба остава на разположение на гражданите по въпроси, като настоящата ситуация, издаване на временни паспорти и др.