НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Митницата се разграничи от хасковския митничар, хванат с дрога

Днес от агенция „Митници“ отговориха на наши въпроси, които касаят митничаря Петър Янчев Иванов, хванат с 15 кг марихуана в Стара Загора. 37-годишният мъж работи на Капитан Андреево, но всъщност е от Хасково. Мъжът бе задържан на 28 ноември в Стара Загора, а от возилото му полицаи извадиха пакети с марихуна, която според прокуратурата е била за разпространение.

Както вчера съобщихме Иванов минава за човек на пенсионирания Стефан Марашев, който дълги години беше шеф на митница Свиленград. И според упорити твърдения на хора от средите на митницата именно Марашев е помагал за кариерата му. Той е председател на конкурсната комисия, която допуска Иванов до надпреварата за длъжността „инспектор в териториалната дирекция на агенция „Митници“, митнически пункт Капитан Андреево.

Стефан Марашев, чието име през годините беше забърквано в редица скандали

Случаят ни провокира да потърсим мнението и на митницата, която не бе изразила своята позиция след новината на МВР и прокуратурата.

Първо попитахме:

От разпечатания документ, с който разполагаме и Ви представяме е видно, че задържаният за разпространение на наркотици Петър Иванов е участвал и в конкурс през изминалата 2022г. От същия става ясно, че той е класиран на непрестижното 18 място. Първоначално обявения конкурс за колко вакантни бройки “Инспектор в Териториална дирекция Агенция Митници митнически пункт Капитан Андреево” е бил обявен? След класирането на участниците увеличена ли е бройката на свободните места? Ако отговорът е “Да”, с колко бройки е била увеличена, по чие предложение и с какви мотиви? Задържаният и вече обвиняем Петър Иванов включен ли е в новите бройки/назначения?

От пресцентъра на митницита ни отговориха:

Приложеният от Вас документ за класиране е по повод конкурсна процедура от 2022 г. за четири щатни бройки. Паралелно с протичането на конкурсната процедура за МП „Капитан Андреево“ са разпределени допълнителни щатни бройки в рамките на числения състав на ТД Митница Бургас, които да обезпечат нормалното функциониране на работните процеси, без нужда от командироване на митнически служители от страната. Съгласно Закона за държавния служител, след класиране на участниците са назначени и класираните като резерви кандидати, които успешно са преминали всички конкурсни етапи.

Б.а – Точно по този начин, след поправки Петър Иванов е класиран. Eто го и документът:

Вярно ли е, че задържаният Петър Янчев Иванов е спечелил конкурс за длъжността “Началник смяна” на МП “Капитан Андреево”, че документите за назначението са били подписани от Директора на Агенция Митници – Павел Тонев и е предстояло непосредственото му назначение?

Отовор на митницата:

През 2022 г. и 2023 г. не са обявявани конкурсни процедури за позиция „ръководител на звено“ (началник смяна) на МП “Капитан Андреево”.

Заради случилото се на 28 ноември 2023 г в Стара Загора от агенция „Митници“ предприето ли е дисциплинарно производство?

По повод случая със задържан служител на Агенция „Митници“, съобщен от ОД на МВР – Стара Загора, Агенция „Митници“ изразява следната позиция:

Агенция „Митници“ категорично се разграничава от действията на служителя и осъжда всички случаи на пристъпването на морални и законови норми. Въпреки че в момента на ареста задържаният не е изпълнявал служебни задължения, такива случаи несъмнено оказват негативно влияние върху репутацията на институцията, хвърлят сянка върху митническата професия и петнят незаслужено авторитета на хилядите почтени и отдадени на службата митнически служители.

Ръководството на Агенция „Митници“ води политика на тотална нетърпимост към неправомерни деяния, извършени от нейни служители в или извън работното време и ще продължи да упражнява всички законови механизми за  поддържане на устойчива прозрачна и етична професионална среда.

Срещу арестувания митнически служител вече са предприети действия по дисциплинарен ред в рамките на правомощията на Агенция „Митници“.

Агенцията съдейства на органите на разследването и прокуратурата по случая, както и ще продължи да бъде активна страна при разкриването на нарушения и престъпления.