БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Нови правила за ляв завой и връщане на светофарите с таймер

Нова наредба предвижда връщането на светофарите със секундарен брояч. Той ще показва след колко време светофарът ще светне в зелено или червено.

Проектът на Наредба за организиране на движението по пътищата с пътни светофари е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Новите промени в наредбата предвиждат да се въведе и отделна сигнализация на BUS лентите и светофарна секция за ляв завой при кръстовище.

В Глава Трета, раздел 2, чл. 22 е записано, че при регулиране на движението на ППС с трисекционни пътни светофари могат да се използват и следните допълнителни средства за сигнализиране – „устройство за отчитане на времетраенето на светлинния сигнал“.

Според предложението устройството трябва да има формата на квадрат с черен фон, върху който чрез цифрова матрица със зелени или червени цифри на число, различно от нула, съответстващо на броя на секундите, оставащи до края на зеления и съответно на червения сигнал, сигнализира продължителността на сигнала без прекъсване от началото до края му.

Припомняме, че преди няколко години предупредителното мигане на светофарите в София бе премахнато, тъй като се смяташе, че противоречи на закона.

Сред предложенията е и допълнителна сигнална секция с мигаща жълта светлина със стрелка наляво. Идеята е тя да може да се използва за допълнително повишаване на вниманието на шофьорите, които извършват ляв завой, но преди това пропускат насрещно движещите се автомобили.

В наредбата са описани и критериите за поставянето на светофари. Едно от изискванията е през последните 12 месеца на мястото да са регистрирани три или повече инциденти – странични или други сблъсквания между пътни превозни средства.

А за поставянето на отделна секция за завой наляво изискването е да се вземат предвид челни сблъсквания между движещи се направо и завиващи наляво насрещни ППС.

Сред критериите е и поставянето на светофар, когато има вход или изход от улица към имот, сгради или квартал. Предложението е светофарът да се поставя, ако в делничен ден по този изход минават повече от 190 коли на час и улицата е с една лента за движение в посока, а ако е с две ленти – 240 коли на час.

Промени се предвиждат и по отношение на BUS лентите. Предлага се да имат отделен светофар.

Според чл. 31 от раздел 5 „Самостоятелен пътен светофар за регулиране на движението на нерелсовите превозни средства от РЛОПП се използва в случай, че е налице обособена пътна лента „BUS-лента“. Той ще бъде във формата на кръг с общо четири светещи точки, подобен на този при трамваите в София./Дарик нюз/