Uncategorized

Обвиниха бивш шеф на разузнаването за теч на информация

Бившият директор на Държавната агенция „Разузнаване“ и настоящ генерален консул на България в Мюнхен  Драгомир Димитров е обвинен за теч на класифицирана информация.

Той е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева, става ясно от съобщение на страница на Военно- окръжната прокуратурата в София.

Обвинението е за периода 14 юли – 9 август 2016 година, а повдигнатото обвинение на Димитров е за престъпление по служба. За него от прокуратурата лаконично обясняват, че през посочения 26-дневен период той е нарушил служебните си задължения, като не е организирал и не е контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация в Агенцията.

От това, от една страна, се е облагодетелствало неназовано дружество с 91 500 евро, а, от друга, е бил осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

До този момент не е давана информация, че Драгомир Димитров се разследва, но през 2018 година той изненадващо и без обяснение напусна поста и замина за Мюнхен.

Димитров беше основен свидетел по делото срещу предшественика си в Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, който има 15-годишна, все още неокончателна, осъдителна присъда за присвояване на 5 млн. лева.

Заради нарушение на Закона за класифицираната информация през юли 2019 г. отново Военноокръжната прокуратура-София обвини тогавашния шеф на служба „Военна информация“ Пламен Ангелов и предшественика му Светослав Даскалов.

Българското МВнР няма да предприема действия срещу консула

Българското външно министерство съобщи, че е уведомено от прокуратурата на Република България, че предстои повдигане на обвинение спрямо служител от дипломатическата служба.

„Самият служител оказва съдействие на органите на държавното обвинение. Към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, тъй като от съобщението на прокуратурата става ясно, че обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба“, се добавя в съобщението на МВнР.

Източник: БНР Снимка: Дневник