Новини

Ученици на ПМГ Хасково с медали от международна олимпиада

Възпитаници на хасковската Природо-математическа гимназия Акад. „Боян Петканчин“ се завърнаха със сребърен и бронзов медал от международната Жаутиковска олимпиада по математика и информатика в Казахстан. Отличията са за Стоян Малинин и Любен Балтаджиев.

Състезанието се провежда от 2005 г. Тази година са участвали 587 души от 21 държави. България е била представена от 7 математически гимназии, като хасковската е с най-добри резултати.

Единадесетокласникът Стоян Малинин е спечелил сребърно отличие по информатика, а съученикът му Любен Балтаджиев се е класирал трети по математика.

По думите на двамата ученици, олимпиадата в град Алмати е по-различна, а задачите са били по-нестандартни. Двамата отличници все още не са решили как ще продължат образованието си и дали ще останат в България или ще поемат за чужбина да учат.

Днес Стоян Малинин и Любен Балтаджиев, и техните преподаватели бяха приети от кмета на Хасково Станислав Дечев, който също е завършил средното си образование в местната ПМГ. Градоначалникът заяви, че лично той ще продължи да подкрепя образованието и талантливите даровити деца и младежи, както го е правил и като областен управител. Надявам се общината да има по-голяма възможност за подкрепа на талантливите деца, допълни още той.

Снимка: община Хасково