НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Откриха ремонтираното кино „Химик“ в Димитровград/АУДИО/

Откриха обновения културен дом „Химик“ днес в Димитровград. Лентата след ремонта днес преразяха кметът Иво Димов, председателят на местния парламент Гергана Кръстева инж.Клавдия Тончева – ръководител на проекта и представители на фирмата изпълнител.

Близо 4 млн., лв бяха вложени в ремонта на киното, в което преди години е репетирала легендарната група „Алхимиците“ от Димитровград. Ремонтът продължи три години и половина.

Масивната сграда е строена през социализма и там бе наложигелен ремонта. Сградата е реставрирана отвътре и твън, подменени са керамичните керемиди на покрива, възстановена е мозайката по външните стълбища и площадки и напълно подновена е дограмата на сградата.

Киносалонът е с нови седалки, превърнат е в съвременна многофункционална зала за театрални представления, концерти и конференции.

“За мен е истинско удоволствие да открием реновирания културен дом “Химик”. Знаехме, че по-трудно се ремонтира нещо по-старо, отколкото да вдигнеш нова сграда. През доста трудности минахме, но днес трябва да се гордеем“, каза кметът Иво Димов, който заедно с гостите разгледаха киното.

Градоначалникът обясни още, че стенописът в централното фоайе е запазен, но по него има още работа. Стенописът е дело на художника Владимир Пенев.

Инж. Клавдия Тончева обясни, че културен дом “Химик” е обявен за недвижима културна ценност.

Проектът по обновяването на сградата е част от инвестиционните проекти, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Димитровград.

Какво каза Иво Димов може да чуете в звуковия файл: