КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Пл. Абровски: Акцията на “Кап. Андреево” е да махнем един, за да сложим друг

„Акцията на “Капитан Андреево” бе да махнем един, за да сложим друг. Лъжа е, че сме изяли тонове храна с пестициди“. Това каза в интервю за Фрогнюз Пламен Абровски, председател на земеделската комисия в предишния парламент.

На въпрос на изданието – Употребява ли се за политически цели темата за “Капитан Андреево”?, той отговаря:

Сега вече да. Но според мен, колкото повече гледам фактите, все повече в мен се затвърждава убеждението, че там е имало поет ангажимент да се изпълни поръчка.  Установявам, че всички действия са били насочени към това – да сменим един с друг. И ще ви кажа фактите, без да съм адвокат на никого. В първия ми разговор с  Кирил Петков през декември м. г. , той ми каза, че искат да извадят БАБХ от министерство на земеделието. През декември месец аз разбрах, че целта на ПП да прави тази структурна реформа е само и единствено заради “Капитан Андреево”.

Отиваме нататък- януари започна да се говори, че “Промяната”  искат да правят промени на граничния пункт. Т. е те още преди изборите са знаели, че нещо трябва да направят там. Значи от декември 2021 г. знаеш, че нещо ще правиш на “Капитан Андреево”. Поради тази причина си назначиха изпълнителен директор на БАБХ и така я овладяха цялата. След това бе  назначен зам.-министър на земеделието, който уж да гарантира политическата независимост на БАБХ. Слава Богу, агенцията не бе изведена от МЗХ, но това не значи, че тя е действала независимо.

Неофициално видях няколко доклада, в които служители, включително и на централната лаборатория, сигнализират ръководството на БАБХ за проблеми и съмнения, че държавата няма да се справи. Поради тази причина едва юни месец, забележете, държавата стартира обществена поръчка за закупуване на лабораторно оборудване. Между другото тази обществена поръчка все още не е финализирана. На 24 юни ти сам казваш на ЕК: “Елате да ме одитирате”. И си бил с пълното съзнание, че нямаш капацитет. Тук не говорим само за лабораторните изследвания. Имайте предвид, че в доклада много малко е засегната дейността на лабораторията. ПП удобно се фокусира върху дейността на лабораторията, а пропускат дейността на БАБХ, която е ръководена от “Промяната”. Одитът много малко засяга лабораторията. Той казва ,че там няма никаква организация. И между другото дава препоръка, че нещо спешно трябва да се направи“, обяснява още той в интервюто.