БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Пожар в „Пирогов“, двама загинаха, евакуираха 100 души

Двама души загинали при огромен пожар в МБАЛ „Пирогов“ в София тази нощ. Пламъците избухнали около 3,45 ч. в стая на Второ вътрешно отделение, която се намира във втория етаж в болницата. Имало е и взриив на кислородна бутила. Това е наложило евакуацията на близо 100 души.

Изключваме злонамерено действия, тъй като болницата има сериозна система за охрана, както и полицейска охрана.  Работната версия е, че инцидентът е свързан с кислородна апаратура, каза на извънреден брифинг вътрешния министър Младен Маринов. Експертизите ще кажат каква е причината за инцидента. Министър Маринов уточни, че има и вторични щети – паднала стена. Поради тази причина ще бъде направена инспекция и на сградата, за да е сигурно, че взривът не е довел до конструктивни промени. Ситуацията е под контрол, за евакуираните няма опасност, обобщи той.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев допълни, че близките на загиналите са уведомени. Под опасност е бил животът на повече от 80 души, но благодарение на бързите действия на екипите те са изведени безопасно. Не се налага други болници да помагат на МБАЛ Пирогов, допълни той.

Екипите на пожарната пристигнаха невероятно бързо, за да локализират инцидента и да помогнат за евакуацията, каза проф. д-р Николай Габровски, изпълняващ длъжността директор на МБАЛ Пирогов. По думите му, ситуацията в болницата е под контрол и тя функционира нормално, изведените от отделението пациенти са обгрижени. Той съобщи, че е открита гореща линия 029154540, на която притеснени роднини и близки на настанени в отделението.

Снимка: МВР